TAKARÍTSON MEG KÖLTSÉGET MÁR AZ ÉV ELSŐ MUNKAMŰVELETEIVEL!
NE HAGYJA KI AZ IDÉN SEM A TAVASZI BOKROSÍTÓ HENGEREZÉST!
2017-ben még jobb terméseredményeket szeretne elérni?
A Güttler bokrosító technológiáját az elmúlt években egyre többen sikerrel alkalmazták gazdaságukban hozamfokozás, valamint növényvédelmi célból egyaránt.
Ha optimális időben végezzük el a bokrosító hengerezést, akkor ez a művelet jótékony hatást fejt ki az egyszikű növényekre. Oly módon, hogy a stressz-kezelés hatására a növény azonnal mozgósítja meglévő energiáit, valamint felveszi a talajból a télen betározódott csapadékot, valamint a tápanyagokat. Lényegében a növény egy hirtelen túlélési, fejlődési folyamatot indít el. Elindul a bokrosodás és egy szembetűnő fejlődés megy végbe az elkövetkezendő 1-3 hétben. Gyorsabban, több szál fejlődik egy tőből, tehát jobb lesz az állományunk bokrosodása, ami természetesen több kalászt és szemet fog a későbbiekben eredményezni. Jó csapadékellátottságú tavasszal előfordulhat, hogy nem terméstöbbletet formájában jelentkezik a jótékony hatás (mert egyébként is nagy lesz a termés), ellenben meg fogja akadályozni a güttlerezés a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. A felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajjal és az abban lévő nedvességgel, tápanyagokkal, ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben.
Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a gyökérzónában lévő talajt visszatömöríti a gyökérhez, így újra kialakulnak a talaj-gyökér kapcsolatok. Megfigyeltük, hogy a hengerezésnek a szikleveles állapotban levő gyomokra gyérítő hatása van. Továbbá jól ismert tény, hogy a kiszórt műtrágya hasznosulása szempontjából is előnyös a hengerezés, mivel a hatóanyagot sekélyen bedolgozza a talajba, ezért az első adag fejtrágyát mindenképpen a bokrosító hengerezés előtt juttassuk ki. A bokrosítás időpontja a talajunk és a növényállományunk állapotától függ, kora tavasszal, amikor már rá lehet menni mezőgazdasági géppel a területünkre.
Egy közel 3000 hektáros mezőgazdasági részvénytársaság traktorüzem vezetője, a követ-kezőket említette meg a Güttler technológiáról és a bokrosító hengerezésről:
„Időjárástól függően, március eleje és április eleje között minden őszi vetésű gabonánkat a Güttler hengerrel hengerezzük.
A hengerezés után kb. 10-15 nap múlva robbanásszerűen bokrosodik és „dúsul” a gabona. Korábbi években sima hengerekkel végeztük a tavaszi hengerezést, de messze nem „törte” meg úgy a gabonát, mint a Güttler. S tudjuk, hogy a fűfélék (hisz a gabona is az) minél jobban taposva, törve vannak, annál erőteljesebbek lesznek. Mióta „güttlerezünk” bátran merem mondani, hogy 10-15% termést növel a hengerezés.”
V. J. gépüzem vezető