Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása

A Güttler Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 60%-os mértékű 20.994.830 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A technológiai modernizáció során beszerzésre került egy MMEL extralapos mérleg. A mérőberendezéssel a meglévő mérleg méréshatárának 10 szeresét lehet egyszerre mérni, nem kell kisebb csomagokra szétszedni a termékeket, mellyel jelentősen csökkent a gyártási-szolgáltatási idő. A pályázat keretében egy MET TIGER CNC automata tárcsás darabolót vásároltunk, mert a megnövekedett darabolási igények teljesítéséhez egy modern daraboló gépre volt szükséges. A gép CNC technológiája automatizálja a szerszámok működését és a munkadarab mozgatását az alkatrész gyártó munkában, ezzel csökkentve az átálláshoz szükséges időt. A megvalósítás során beszerzett két híddaru a növekvő anyagmozgatási igényt szolgálják ki, ezáltal gyorsítva a gyártási folyamatot, növelve a kapacitást.

Cégünk a GINOP-1.2.10-19-2019-00146-os azonosítószámú Technológiai modernizáció a GÜTTLER Kft-nél’ elnevezésű projekt megvalósítása során 20,995 MFt összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat tényleges befejezése: 2021. 03. 09.

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelő kapacitásainak bővítése


A Güttler Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelő kapacitásainak bővítése” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 50%-os mértékű 26.109.033 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A termelő kapacitás bővítése folyamán beszerzésre került egy darab YASKAWA ArcWorld robotrendszer, melynek használatával a nehéz- és veszélyes kézi hegesztés lett kiváltva automatizálással, robotizálással. A kézi hegesztéssel eddig 1 főre jutó hegesztési hatékonyságot ezzel a technológiával 3-4-szeresére növelték. A hegesztőrobottal készülő termékek 27%-kal hamarabb adhatók tovább a következő megmunkálási helyre (pl. felületkezelés vagy szerelés). A szériagyártás a többletkapacitás révén 18%-kal csökkentette a hegesztőrobottal készülő termék önköltségét. A projekt keretén belül a Kft. vásárolt egy fémipari felületkezelő horganyzó/galvanizáló gépsort, mely segítségével a gyártási-szolgáltatási idő a folyamatos bizonytalanság (alvállalkozók határidő túllépése, minőségi kifogások) elhagyása révén tervezhetőbbé és kontrolláltabbá vált. A galvanizáló esetében az önköltség átlagosan 4%-kal csökkent a logisztikai és szállítási költségek átstrukturálódásának következtében. A gyártási idő az eddigi 3-5 napról 1-2 napra redukálódott a művelet-koncentráció miatt, mivel a termék összeállítása, készrehegesztése és felületkezelése azonos helyen és azonnal egymást követően történik. Gyártási kapacitás ezáltal 9%-kal emelkedett. A beszerzett eszközök a nagy sorozatszámú, valamint és a kis- és közepes sorozatszámú, de bonyolult munkadarabok gyártását segítik elő, általuk a termékek minősége jelentősen növekedett.

Cégünk a GINOP-1.2.1-16-2017-00547-es azonosítószámú ’Mezőgazdasági gépgyártó tevékenységhez kapcsolódó gyártó kapacitás bővítése a GÜTTLER Kft.-nél’ elnevezésű projekt megvalósítása során 26,11 MFt összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat tényleges befejezése: 2019.09.09

Gyakornoki program pályakezdők támogatására


A Güttler Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 100%-os mértékű 8.307.132 Ft összegű vissza nem térítendő részesült.

Jelen projekt során két hegesztő tanuló került a Güttler Kft. állományába. A két gyakornok munkáját egy gyakornoki kapcsolattartó segítette, aki csaknem 14 év szakmai tapasztalattal rendelkezik hegesztő szakmában.

A projekt megvalósítása során munkavédelmi eszközök, felszerelések beszerzésével segítettük a gyakornokokat a napi munkavégzéshez, hegesztői munkához szükséges hegesztő bőrkabáttal, bőrköténnyel, illetve lábszárvédővel, munkavédelmi bakanccsal. A Güttler Kft. évek óta a LEAN vállalatszervezési rendszer szerint végzi tevékenységét, mely a cég hatékonyságát és sikeres működését támogatja. A projekt tervezése során követtük a vállalat LEAN szemléletét egy speciális LEAN eszköz- és szerszámfal kialakításával, mely tartalmaz egy-egy 1.700 Watt teljesítményű sarokcsiszolót, automata, fényre automatikusan sötétedő hegesztő fejpajzsot, egy-egy darab 3 és 5 méteres mérőszalagot, tolómérőt, talpas derékszöget, önzáró fogót, kombinált fogót, oldalcsípő fogót, karctűt, pumpás szóróflakont, magas szakítószilárdságú, különböző méretű asztalosipari szorítót, melyek mind-mind a gyakornok minőségi, átlátható, rendezett és gyors munkáját segítik elő.

A beszerzésre kerülő Fronius TPS320i C /4R/FSC Pulse hegesztő-berendezés a gyakornok szakmai gyakorlati ismereteinek fejlődésében hosszútávon nyújt ismeretszerzési ill. tapasztalatszerzési lehetőséget. A gyakornokok a hegesztőgép magas szintű használatának megtanulásával, melynek elsajátításában a képzésükre kinevezett szakképzett hegesztő segített, munkaerő-piaci helyzetüket megerősítették és a foglalkoztathatóságukat nagymértékben javították.

A gyakornokok a projekt ideje alatt jól képzett szakmunkássá váltak, akik képesek megfelelni a korszerű szakmai és technológiai feltételeknek. A munkavédelmi eszközökön, a hegesztőgépen és a szerszámokon kívül bérköltség került elszámolásra a projekt keretén belül.

Cégünk a GINOP-5.2.4-16-2018-03111 azonosítószámú Gyakornoki program a Güttler Kft-nél’ elnevezésű projekt megvalósítása során 8,3 MFt összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat tényleges befejezése: 2019. 04.30.

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében


A Güttler Kft. a a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 30%-os mértékű 29.955.487 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban és 59.910.976 Ft visszatérítendő hitelben részesült.

A gyártási kapacitás bővítése folyamán beszerzésre került egy Takisawa EX910 CNC esztergagép rúdadagolóval, melynek használatával a közepes vagy a nagy darabszámban készülő egyszerű vagy összetett alkatrészek automatizált gyártása mellett az állandó méretpontosság és minőség folyamatosan fenntarthatóvá vált. A projekt keretén belül a Kft. vásárolt két darab 3D hegesztőasztalt tartozékokkal, melyek segítségével a gépek, alkatrészek építésénél az összeállítás pontossága, méretre vágása ellenőrizhetősége jelentősen javult, megbízhatóvá vált, jelentősen csökkentve a sorozatgyártás gyártási idejét. A szemcseszóróház kivitelezésével lehetőségünk nyílt egy általunk korábban is használatos technológia saját gyártásban történő alkalmazására, mellyel jobb minőségben, gyorsabban tudunk terméket előállítani a vevői reklamációk csökkenése mellett.
A projekt megvalósításával a termékek gyártási ideje csökkent, a termelt mennyiség növekedett, így javult a gyártási hatékonyság és a vállalkozás piaci pozíciója.

Cégünk a GINOP-1.2.3-8-3-4-16-2017-01501 azonosítószámú ’A Güttler Kft. kapacitásbővítő beruházásának támogatása kombinált hiteltermék keretében’ elnevezésű projekt megvalósítása során 29,96 MFt összegű vissza nem térítendő támogatásban és 59,91 MFt visszatérítendő hitelben részesült. A pályázat tényleges befejezése: 2019. 06.13.

AZ LK60 Földmester prototípusának fejlesztése a Güttler Kft.-nél


A Güttler Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 52,27%-os intenzitású 23,36 millió forint összegű támogatást nyert el.

A projekt célja a mezőgazdasági gazdálkodók igényeire alapozva a cég LK45AS Földmester magágykészítő gép funkcióival rendelkező, ugyanakkor nagyobb munkaszélességű LK60 Földmester létrehozása volt. A termék újdonsága, hogy speciális adottságú talajtípusok megmunkálását is segíti. A nagyobb munkaszélességgel nagyobb terület művelhető óránként, így a fajlagos energia- és időfelhasználás csökken a károsanyag kibocsátással együtt. Az erőgépből való kiszállás nélkül, akár menet közben is állítható művelőelemet tartalmazó munkagép hatékony talajszerkezet alakító technikájával a gazdálkodók nagyobb terméshozamot érnek el, miközben üzemeltetési költségeik csökkentéséhez is hozzájárul.

A projekt megvalósítása során számítógépeket, szoftvereket és hegesztőasztalokat szereztünk be a tervezés munkájának elősegítéséhez, illetve a kísérleti gép építéséhez. A prototípus legyártására a Güttler Kft. saját fejlesztőüzeme szolgált megvalósítási helyszínként, a tesztelésre pedig a telephelyhez közeli szántóföldi területek.

Cégünk a GINOP-2.1.7-15-2016-01407 azonosítószámú ’LK60 Földmester prototípusának fejlesztése a Güttler Kft.-nél’ elnevezésű projekt megvalósítása során 23.362.981 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt tényleges befejezésének dátuma 2018. március 19.

Külpiaci megjelenés a Güttler Kft-nél


A Güttler Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mikró-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 50%-os intenzitású 6,94 millió forint összegű támogatást nyert el.

A projekt megvalósításának célja az általunk gyártott mezőgazdasági talajművelő gépek minél szélesebb körben való megismertetése külpiacokon, és a nemzetközi jelenlét megerősítése volt.
Piackutatási tanulmány segítségével készítettük elő a kiállításokon történő termékbemutatást és márkaépítést. A pályázat megvalósítása során részt vettünk az Agraria – Kolozsvár, az Agriplanta – RomAgro Tec – Fundulea, az Agromalim – Arad és az Agralim – Iasi kiállításokon Romániában, az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron, és az Országos Bemutató Napokon Szlovákiában, Udvardon. A külpiaci kiállításokon való részvétel fontos része a cégünk megismertetésének, ahol a felhasználók közvetlenül találkozhatnak a cég képviselőivel és termékeivel. Értékesítő kollégáink minden helyszínen személyes munkájukkal segítették a termékeink bemutatását és a kapcsolatépítést.

A pályázat eredménye, hogy több kiállításon tudtunk részt venni, továbbá a kiállításokon való részvételünket és meghívásunkat a rendezvényekre több ügyfél felé, több csatornán tudtuk kommunikálni. Ezáltal több látogatót tudtunk a standjainkra vonzani és az érdeklődők száma is nőtt. Ezek az eredmények lényegesek cégünk számára, mivel bevételünk jelentős része alapszik a kiállításokon szerzett új ügyfeleken, kapcsolatokon.

Cégünk a GINOP-1.3.1-15-2015-00301 azonosítószámú ’Külpiaci megjelenés a Güttler Kft-nél’ elnevezésű projekt megvalósítása során 6.944.996 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt tényleges befejezésének dátuma 2017. szeptember 24.

A Güttler Kft. termelési kapacitásainak bővítése


A Güttler Kft. a a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 50%-os mértékű 37.469.079 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A hegesztési és plazmavágási munkák következtében többféle gáz, füst és por szabadul fel, amelyek a levegővel együtt a tüdőbe juthatnak és így veszélyeztethetik a dolgozók egészségét. Ennek érdekében a projekt megvalósítása során lehetőség nyílt egy „push-pull” rendszerű füstelszívó rendszert integrálni a tisztítandó munkatérbe. A kivitelezés során a teljesítménynagyság a légköbméterhez lett igazítva, így az a lehető legnagyobb hatásfokkal működik. Használatával nőtt a dolgozók elégedettsége, hozzájárult a termelékenység növekedéséhez, továbbá a jobb munkahelyi eredmények eléréséhez.

Termékeink tervezésével, fejlesztésével saját fejlesztőmérnök csapatunk foglalkozik. A meglévő tervezőprogramnak számos hiányossága volt, amellyel a pályázat keretében vásárolt Solid Edge és Teamcenter szoftver már rendelkezik. Ezekkel a programokkal olyan szimulációk elvégzése lehetséges, amelyek akár 30%-kal felgyorsítják a terméktervezés folyamatát.

Eddig hagyományos kézi hegesztéssel készültek termékeink. A projekt során egy hegesztőrobot cella beruházását hajtottuk végre gazdaságosság, jobb minőség, reprodukálhatóság és élő munkaerőtől függés kiváltása érdekében. Üzembe helyezést követően a robothegesztéses technológiával gyártandó termékeink, kis és közepes sorozatú „LEAN manufacturing” rendszerben lettek optimalizálva. Az eredmény egy teljesen új hegesztési élmény a minőség és az egyenletesség terén mutatkozó egyértelmű előnyökkel. Lerövidült a nem közvetlenül a termelésre fordított idő, másrészt pedig felgyorsult a gyártási folyamat. Az eredmény kiváló varratminőség, kevesebb selejt, energiahatékonyság és egyszerű karbantartás, amely minimális üzemszünetet garantál. Összességében jövedelmezőbb hegesztési folyamatot biztosít az automatizált sorozatgyártásban.

A hegesztőasztalok és a kézi plazmavágó berendezés beszerzésével a prototípus gépek, alkatrészek építésénél az összeállítás pontossága, méretre vágása ellenőrizhetősége jelentősen javult, megbízhatóvá vált, jelentősen csökkentve nemcsak a prototípus gépek, hanem a sorozatgyártás, ezen belül a hegesztő robotcella részére a hegesztő készülékek gyártási idejét.

A termelési kapacitásbővítés során az új emeléstechnikai eszközök (rakatvilla, darumérleg és emelőgerenda) segítségével az anyagmozgatás is felgyorsult.

A GINOP-1.2.1-14-2014-00439 azonosítószámú projekt tényleges befejezési dátuma 2016. március 07.

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásainak beruházásainak támogatása

A Güttler Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásainak beruházásainak támogatása” című pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, mely során 50%-os mértékű 14,23 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A több mint 30 éves piaci eredményekkel rendelkező mezőgazdasági talajművelő gépeket tervező és gyártó vállalkozás a gépgyártáshoz szükséges furatokat, süllyesztéseket, menetfúrásokat, marásokat korábban kézi, asztali és oszlopos fúrógépekkel, szerszámokkal készítette. A projekt során egy új CNC függőleges megmunkáló központ beszerzését valósította meg, így elérhetővé vált a magas automatizáltsági szint, a rugalmasság, a gyors alkalmazkodó képesség a változó gyártási feladatokhoz. Az új technológia a korábbihoz képest változatosabb, összetettebb, bonyolultabb és nagyobb pontosságú termékek előállítását teszi lehetővé, illetve az egyedi, kis- és közepes sorozatú gyártást segíti elő, így a cég gyártási minősége, gyártási kapacitása, exportpotenciálja emelkedik, versenyképessége tovább erősödik. Az új technológiával környezettudatos gyártási rendszer működtethető.

A Güttler Kft. a GINOP-1.2.2-15-2015-00097 azonosítószámú ’A Güttler Kft. kapacitásbővítő beruházása’ elnevezésű pályázati projekt megvalósítása során a Széchenyi 2020 program keretében 14.232.335 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, mely projektet a cég saját hódmezővásárhelyi üzemcsarnokában valósította meg. A pályázat tényleges befejezése: 2016.12.07.