• fejléc_6
  • fejléc_5
  • fejléc_4
  • fejléc_2
  • fejléc_1

Szeretne többet megtudni a Güttler® talajművelésről?

Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférhessen a további tartalmakhoz!


Ha a regisztráció során minden adatot megad, akkor az alábbiak letöltésére lesz lehetősége:


Javasoljuk, hogy iratkozzon fel a rendszeres GÜTTLER® Hírlevélre is!

Első kézből szerezhet információt legújabb fejlesztéseinkről, akcióinkról, kiállításokról bemutatóinkról, vagy akár az eladó bemutató gépeinkről.

Szeretne többet megtudni a Güttler® talajművelésről?

Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférhessen a további tartalmakhoz!


Ha a regisztráció során minden adatot megad, akkor az alábbiak letöltésére lesz lehetősége:


Javasoljuk, hogy iratkozzon fel a rendszeres GÜTTLER® Hírlevélre is!

Első kézből szerezhet információt legújabb fejlesztéseinkről, akcióinkról, kiállításokról bemutatóinkról, vagy akár az eladó bemutató gépeinkről.

A legjobb ötleteim borotválkozás közben támadnak

Weilheim. „Olyan ez, mint egy betegség”, mondja mosolyogva Fritz Güttler arról a szenvedélyéről, hogy állandóan olyan ötleteken dolgozik, amelyek előrébb vihetik a mezőgazdasági technikát. A weilheimi úr több mint 70 szabadalom birtokosa. 10 2009 004 767 B4 a száma a most elismerésben részesített direktvető-egységnek. Ez a terminus technikus éppoly könnyen hagyja el a száját a 87 éves úrnak, mint az azt megelőző modell szabadalomszáma. A szépkorú még ma is a szakmájának él. Vasárnap kivételével napi nyolc-kilenc órát tölt az alagsorában az író- vagy tervezőasztalánál. Számítógépet hiába keresnék az irodában. Ceruzával és tussal dolgozik. „A legjobb ötleteim azonban nem itt keletkeznek, hanem a fürdőszobában – főleg borotválkozás közben.”, meséli a feltaláló frank dialektusban, ami egyből elárulja a gyökereit.

Fritz Güttler


A privát feltalálók versenyében Fritz Güttler 47 pályázó közül jutott a legjobb tíz jelölt közé. Szerdán este a stuttgarti Haus der Wirtschaft házban tudták meg a résztvevők, hogy ki az a három díjazott, akiket az összesen 32.000 eurót érő fődíj illet. Az Artur Fischer feltalálói díjat 2001 óta kétévente ítélik oda. „A megfelelő találmányok nélkül nem tudnánk megoldani a problémáinkat.”, erősíti meg a névadó és alapító tag professzor Artur Fischer, aki Christoph Dahllal, a Baden-Württembergi alapítvány ügyvezetőjével közösen nyújtotta át a díjakat és elismeréseket, miután Nils Schmid pénzügyi és gazdasági miniszter beszédet mondott az innovációról és a feltalálói szellemről. A benyújtott pályázatok az újfajta fogszabályozótól az effektív, ökologikus energiakinyerésen és csomagolási megoldásokon át a számítógép által irányított macskabejáróig íveltek.

„A büszkeség nem a megfelelő szó. Egyszerűen örülök az elismerésnek.”, mondja Fritz Güttler. Az általa feltalált direktvető-egység többek között azt az előnyt nyújtja, hogy ennek segítségével elhagyható a szántás és magágykészítés, magyarázza a feltaláló. A másik pozitívum a kisebb talajerózió, az üzemanyag-megtakarítás és az ezzel összefüggő CO2-kibocsátás csökkentése. „Eddig csak olyan vontatható újzélandi modelleket ismertünk, amelyek több mint 5 tonnát nyomnak és közel 350.000 euró befektetést feltételeztek”, magyarázza Güttler. „Az általam kifejlesztett modult kisebb üzemek is alkalmazhatják.” A trükk: a szokványos vetőgépeket és műtrágyaszóró berendezéseket kis ráfordítással fel lehet szerelni a modulokkal. Most építjük a prototípust.
Miközben a direktvető-egységek egymástól függetlenül dolgoznak, Güttler találmánya szorosan összefügg a kirchheimi Bohnauban bejegyzett ugyanezt a nevet viselő céggel. 1981-ben Fritz Güttler alapította a céget, de az üzem ügyvezetése már régóta a fia, Hans Güttler kezében van.
Mielőtt Fritz Güttler belevágott az önállóságba, üzletkötőként dolgozott a Baywanál, ahol felpörgette a fejőgépek forgalmazását. Ezt követően ugyanilyen sikeres volt a weilheimi Landmaschinen Rau cégnél az értékesítés támogatásban és később értékesítési igazgatóként is. Ezt „szabadúszóként” töltött évek követték, amikor az agrármérnök műszaki fejlesztéseken dolgozott. Erre az időszakra esik a prizmahenger feltalálása. „Ez mind a mai napig a Güttler GmbH alapterméke,” mondja Fritz Güttler, aki a „Duplex” henger előnyeit szűkszavúan csak így dicséri: „Alul finom, felül durva.” A nagy söröskupakokra emlékeztető tárcsák nedves és ragadós talajnál is helytállnak.
Fritz Güttler érdeklődését a mezőgazdasági technika már gyermekkorában felkeltette. 1781-ben az egyik őse megvásárolt Bamberg mellett Untermelsendorfban egy tanyát, amelyen 1924-ben Fritz Güttler a világra jött. „Én még lovakkal szántottam, boronáltam és vetettem”, emlékszik vissza a gyermekéveire. Apja már korán elkezdett vetőgépekkel dolgozni, ami az akkor nyolcéves fiút arra ösztönözte, hogy egy olyan ekét fejlesszen ki, amellyel a kertet remekül lehetett művelni.

A feltaláló később sem fogyott ki az ötletekből: „Az üzleti útjaimon mindig azon bosszankodtam, milyen koszosak a törülközők”, meséli Fritz Güttler. Erre feltalált egy törülközőmosó automatát, amely ultrahanggal működött. Sajnos a készülékhez nem talált gyártót. „Két évvel később egy hasonló modell lógott egy párizsi szállodában a falon.”, emlékszik a feltaláló. „A japánok gyártották.”


írta: Anke Kirsammer

Vélemények a Güttler® gépekről

Nem sérül a búza látványosan és a gyökéréletre is jó hatással van a letömörítés, ez a búza termésében is meglátszik

„… A búzát vetés után hengerezzük, Sulky vetőgép után. A fennmaradó szemeket is belenyomja a henger a földbe. A kelés jobb, mint a gyűrűshenger után. Tavasszal a bokrosító hengerezés előtt kiszórom a műtrágyát, mert a henger bedolgozza a műtrágyát a talajba. Nem sérül a búza látványosan és a gyökéréletre is jó hatással van a letömörítés. Ez a búza termésében is meglátszik. Január elején a szántásokat ezzel a hengerrel zártuk le, ami nagyon jót tett a csapadékmegőrzés szempontjából… Napraforgó és kukorica vetés után is hengerezzük a talajt, mert a nyitva maradt magágyat bezárja és a vegyszerezés is jobb. A hántott tarlót is lezártam a hengerrel. A repcét így vetettük, aminek a kelése sokkal jobb lett.”

Smutkó Ferenc,
Rákóczifalva

Nagyobb nedvességtartalmú talajon is remek az öntisztító képessége

„Elsőként azt tapasztaltuk a Güttler hengerről, hogy nagyobb nedvességtartalmú talajon is remek az öntisztító képessége, szemben a gyűrűshengerrel. Nagyon jó az apró rögképző képessége, a talajfelszínen nem porosít.”

Tóth László ügyvezető, Zalatárnoki Növénytermesztő és Szolgáltató Kft.

Tökéletes magágyat készít, a kelés egyenletes, jó

„Miért választottuk:
  • kötött talajok elmunkálására nagyon jó
  • száraz körülmények között is nagyon jó talajt készített

Tökéletes magágyat készít, a kelés egyenletes, jó. A Güttler Standard hengert altalajlazító munkájának lezárására is használtuk jó eredménnyel. Szántás nélküli, tárcsázott területen használtuk a Földmestert, repce alá nagyon jó magágyat készített.”


Csordás László elnök, Szepetneki Zöld Mező Szövetkezet